Patříte-li k početné armádě alergiků, jistě už víte, že alergii nelze vyléčit, jen zmírnit její symptomy pomocí antihistaminik. Hormon histamin, který se začne v těle uvolňovat jako reakce na alergeny, v nadměrném množství škodí lidskému organizmu. Léky pomáhají zvýšit toleranci vůči příznakům alergické reakce – otokům sliznic, kýchání, kašli, svědění, pálení očí, zahlenění a bolesti hlavy. Podobnou službu vám udělají některá jídla. Chcete-li se zbavit příznaků alergie vlastními silami a přírodní cestou, pak si začněte více všímat toho, co jíte. Zaměřte se na přírodní antihistaminika, prebiotika, probiotické a protizánětlivé potraviny.
Alergie začíná ve střevě, proto je nutné nejprve udělat pořádek tam. Je třeba probiotiky udržet zdravé prostředí pomocí přátelských bakterií. Zařaďte do svého jídelníčku probiotické potraviny: bílý jogurt s živými laktobacily a bifidobakteriemi, kefír nebo kysané zelí. Prebiotikum je nestravitelná vláknina, která příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru tím, že poskytuje optimální prostředí pro rozvoj bifidobakterií. Velký podíl této vlákniny se nachází v topinamburech, cibuli, póru a česneku.
Také vitamin C a bioflavonoidy označované jako vitamin P pomáhají v boji s nadměrným uvolňováním histaminu. Jsou obsaženy především v ovoci a zelenině, ale při jejich konzumaci se vyhněte plodům bohatým na histamin jako jsou citrusy, jahody, avokádo nebo rajčata. Dejte přednost jablkům, ostružinám, borůvkám. Pozor si dejte i na syntetický vitamin C, který tělu spíše škodí. Výbornými přirozenými zdroji vitaminu C a také přírodními antialergiky jsou černý rybíz a černý bez.
Vitaminy B6, pyridoxin, a B5, kyselina pantothenová, mají antihistaminické účinky. Najdete je v červeném i bílém mase, játrech, mléku a mléčných výrobcích, žloutcích, pivovarských kvasnicích, brokolici, luštěninách, neloupané rýži, kukuřici, zelí, kapustě, mrkvi. Jejich obsah klesá při kuchyňské přípravě, protože jsou rozpustné ve vodě, do níž se při vaření vylučují.
Popíjejte mátový nebo kopřivový čaj. Kopřiva blokuje produkci histaminu v těle, má detoxikační účinky, navíc je zdrojem vitaminů a minerálních látek. Také zelený roiboos je cenným pomocníkem v boji s alergií.
Než se projeví účinky očisty organizmu, trvá to týdny. Proto je třeba zahájit boj s alergií už v zimě. Doporučení na závěr: jezte co nejvíce čerstvých potravin, protože konzervanty rychle likvidují obsah zdraví prospěšných látek v potravinách.
Menu